Prikkels

Op straat

Ik denk dit weleens: “Wat een autist die verkoper zeg, echt die heeft z’n SoVa cursus gemist!”
Twee seconden later schaam ik me dan voor zo’n gedachte… niet erg professioneel van me. Toch hoor ik ook anderen zulk soort opmerkingen maken, niet dat dat goedpraat dat ik het weleens doe, nee: het bevestigt juist wat ik met je wil delen.

Labeltjes

Het zit in ons om labeltjes en stickertjes te plakken, iets in een hokje te willen wegzetten, het met een marker herkenbaar te maken. We zijn op dat punt niet geëvolueerd want 500 jaar geleden deden we dat ook al. Iemand die kruiden verzamelde was ineens een heks  en werd in het water verdronken (zo kwamen ze trouwens ook van hun “vervelende” buurvrouw af). Om te huilen maar we doen het nog steeds.

Neiging

Die neiging is dus echt een menselijke neiging en niet alleen maar om te kunnen herkennen wat voor vlees we in de kuip hebben, maar ook om het beestje een naam te geven; dan is het minder eng, minder benauwend, minder dichtbij… we hebben het dan weggezet!

Blog

Waar ik naar toe wil? Ik heb het idee dat autistische kenmerken en Autisme in de volksmond door elkaar worden gehaald. Voor de mensen met een paar opvallende kenmerken, waar wij van vinden dat die bij de diagnose Autisme horen, lijkt me dat niet prettig, maar ook voor de jongeren, die ik begeleid, die wel een vorm van Autisme hebben is het ronduit niet eerlijk. Wat vind jij , durf je het hier met me delen?

Autistische kenmerken

De meeste kenmerken  die ik om me heen hoor, zijn: wat een hork, weet zich niet te gedragen, a-sociaal, op zichzelf, snapt ook nooit een grapje, egoïstisch en ga zo maar door. Dat noemen we autistisch, maar dat is en heeft niets met autisme te maken!

Jongeren met autisme

Volgens mij zitten we ernaast. De jongeren, die bij mij komen zijn sociaal, intelligent, willen leren en willen juist meedoen in de maatschappij. Ieder van hen heeft een andere worsteling, en vaak heeft het te maken met:

Sensorische overprikkeling

Sensorische overprikkeling, waaronder zintuigelijke overprikkeling valt, is een onderwerp, een vraag en de uitdaging voor iemand met autisme. Eigenlijk is het een vorm van hele erge stress. Stressoren zoals tikkende pennen, felle lichtknipperingen, veel verschillende geluiden, geschreeuw, drukte, instabiele sfeer, verwachtingen van anderen, niet kunnen voldoen omdat je hoofd vol zit…

Does it ring a bell?

Precies het heet de maatschappiij en kan een verschrikking zijn voor iemand met autisme! Daarbij zijn zij ook nog in ontwikkeling en weten vaak niet hoe ze al die prikkels aan moeten pakken. Ze hebben nog weinig zelfreflectie (iets wat ze bij mij leren). Daarbij leer je bij mij je kwaliteiten in te zetten, grenzen te herkennen en dat je je mag zijn!

Stel een vraag! Antwoord verzekerd.

    Vanaf 2009 ben ik geschoold coach in hersens, hart en nieren. Ik filosofeer veel met jongeren en leer je zelfredzaam te worden met een dosis humor. Ik ben opgegroeid met jongeren, die door mijn ouders opgevangen werden. Het vertrouwen, de veiligheid en de verbinding waarin ik geloof, zie ik als basis voor elke uitdaging en deel ik met de jonge mensen, die ik coach.