Het Nieuwe Normaal ontregelt

Inleiding

Wat is normaal? Als ik iemand begeleid, die denkt vast te lopen door zijn of haar Autisme, stel ik altijd de vraag: Wat is volgens jou normaal? Ben jij normaal? Ben ik normaal?
Eigenlijk is de vraag: wat vind je normaal? Normaal, ja of nee, is een mening, die iemand heeft. Het is geen feit. Wat ik normaal vind, vind jij belachelijk. Zo vind ik het normaal om me terug te kunnen trekken. Sociale contacten zijn geen moeten meer voor mij als het me alleen maar prikkels oplevert.
En nu heeft onze premier Rutte: het Nieuwe Normaal uitgevonden. Zo moeten we de eerst komende tijd met elkaar omgaan.
In dit blog geef ik je tips hoe jij dat kunt aanpakken.

Laat me eerst mijn tips een beetje inleiden met een artikel uit mijn krant, de Trouw, over hoe je om zou kunnen gaan met het Nieuwe Normaal als je Autisme hebt. Ingrediënten zijn dan dus wel dat je een vorm van autisme hebt, in Nederland woont en nog nooit van mijn coaching hebt gehoord, want dit is wel basic:

Waar gaat het over

Uit de Trouw van 14 juli 2020: https://www.trouw.nl/leven/de-versoepelde-coronaregels-geven-onrust-bij-mensen-met-autisme-de-voorspelbaarheid-is-verdwenen~bfe79f0c/

Ik las dit artikel in de Trouw over het Nieuwe Normaal. Over hoe jonge mensen met Autisme daarmee omgaan of zouden moeten omgaan, zouden kunnen omgaan of…?
In zo’n geval ga ik altijd eerst even bij mezelf te raden, want ik vind dat ik als coach model sta en dus verdraaid goed zelf moet weten wat ik vind, voordat ik iets over een artikel zeg. In het artikel worden voorbeelden genoemd, die voor mensen met autisme herkenbaar zouden moeten zijn. Halverwege het artikel liep ik dan ook vast, want ik herkende de overprikkeling, het gebrek aan lijfelijk contact, verwarrende regels, mensen die zich niet aan de regels houden, terwijl je daar zo je best voor doet én ik heb geen Autisme.

Ik dacht, dit artikel is een inleiding, een goed geschreven stuk voor beginners, een populair wetenschappelijk artikel. Maar wat heb je er aan, behalve dan een beetje herkenning, als je echt een vorm van Autisme hebt?

Ik stel voor: lees het artikel uit de Trouw en lees dan de rest van dit blog.

Nu weet je dus dat er tips in het Trouw artikel staan om het Nieuwe Normaal te kunnen overleven als persoon met Autisme. De tips zijn wel erg voor de hand liggend. Ik coach niet op voorspelbaarheden en als ik tips geef dan maken ze je boos, kriegel, lacherig, melig en je weet toch dat je serieus genomen wordt! De tips uit het artikel laat ik de revue passeren en geef er mijn eigen draai aan:

Tip 1 Deal met Prikkels

Te veel prikkels maakt dat iemand overbelast wordt. Bij jongeren uit dat zich in heel verschillende vormen. De een wordt schoolziek, de ander heeft af en toe een shut down en ontwikkelt een angststoornis. Iets minder heftige reacties zijn: zich terugtrekken en focussen op één ding bijvoorbeeld Treinen. Met prikkels moet je dus dealen en als je nou in deze tijd ontdekt wat je veel prikkels geeft, bijvoorbeeld veel appen omdat dat “gezellig is”, wees dan eerlijk tegen jezelf en doseer dat. Dit zijn allemaal prikkels van buitenaf. Er zijn echter ook prikkels die van binnenuit komen, zoals stress, piekeren, angst, vastraken in rigide denken, sterk onrechtvaardigheidsgevoel.. Kom eens met me praten.
Gratis kennismaak sessie met Esther van Drie!

Tip 2 Aanraking heb je Nodig

Als jij van knuffels houdt, hoeft dat niet zoveel van doen te hebben met jouw Autisme. Hou je niet van knuffels dus ook niet. Het is wel zo dat jij vooral knuffels en aanraking nodig hebt om te ontladen. Als je niet aangeraakt wordt dan ga je misschien wel in je hoofd zitten, ga je piekeren en raak je overprikkeld. In het Nieuwe Normaal mag je niet aanraken dat is de regel maar een bearhug met een broer/zus/moeder of vader of een room mate kan best wel. Zoek mogelijkheden, want aanraking heb jij dan dus net zo goed nodig!
Niet veilig en koud

Tips 3 Regels zijn Regels

Regels gelden voor jou, zoals anderhalve meter afstand houden. In het begin van de Corona crisis werd ik helemaal kriegel van vooral oude mensen die zich niet aan die regel hielden. Ik kwam gratis gestrest terug van boodschappen doen. Nu weet ik, ik hou me eraan en wat de rest doet: boeien. Loopt het uit de hand dan beslis ik wat ik veilig vind. Dus pas ben ik drie seconden in een supermarkt geweest. Veel te druk, veel te veel stress en te veel prikkels.
Zelfbeeld

Tips 4 Leer van Veranderingen

Veranderingen leren je over jezelf. Wie ben ik ? Waarom reageer ik zo op dat vreselijk kriebelende mondkapje? Kan dat ook anders? Ja dat kan: diep ademhalen en aan iets anders denken en proberen te accepteren. Dat verandert niets aan het irritante mondkapje maar wel aan hoe jij er in staat. In mijn coaching breng ik je, veilig, in situaties waar je dit kan oefenen.
Jongeren coach voor begeleiding in onderwijs of werk

Tip 5 Aanpassen is niet jouw Norm

Omdat jij en ik een diagnose hebben (ik heb een andere; het heeft wel wat overeenkomsten met Autisme) zijn we gewend om ons aan te passen aan de norm.
Nu word ik dus boos, wat? Welke norm? Ik zou graag met je filosoferen over die norm. Je zult gaan merken dat er wel normen en waarden zijn, maar normaal een norm…?
Laat ik het zo zeggen: ik ben niet gemiddeld en jij bent niet gemiddeld. Zou het kunnen dat wij de norm zijn. Misschien is de …aal van norm…aal bij ons soms een beetje ver te zoeken. Mijn zelf bevochten Norm is goud waard. Als je ook begrepen wilt worden naar jouw norm dan zie ik je gauw! Mijn coaching is persoonlijk. Je gaat ontdekken wat jouw norm(aal) is. Dat kan; daar geloof ik in. Jouw norm voor jouw normaal. Vernieuwend en spannend! En je omgeving, je werk, je studiegenoten, je familie zullen verbaasd zijn over die nieuwe jou!

 

Tot slot

Even als uitsmijter, twee interessante boeken. Voor een goed wetenschappelijk boek/artikel over Autisme ga bijvoorbeeld naar:

Of Lees het boek Plan B een vernieuwde handreiking voor autisme en communicatie van M. Kuipers en G. Horvers https://www.autismeacademie.nl/plan-b/

Stel een vraag! Antwoord verzekerd.

   

   

   

  Vanaf 2009 ben ik geschoold coach in hersens, hart en nieren. Ik filosofeer veel met jongeren en leer je zelfredzaam te worden met een dosis humor. Ik ben opgegroeid met jongeren, die door mijn ouders opgevangen werden. Het vertrouwen, de veiligheid en de verbinding waarin ik geloof, zie ik als basis voor elke uitdaging en deel ik met de jonge mensen, die ik coach.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *