Coaching
In dit blog wil ik, als ervaren coach, jou meenemen op een zoektocht. Veel van mijn cliënten lopen tegen emoties aan waar ze last van hebben. Zoals bang zijn om te falen. Vaak kwam die emotie voort uit iets anders: ze werden afgewezen.
Ik coach vanuit de positieve ontwikkelingspsychologie (uit de hoek van Piaget, Vygotsky, Feuerstein, Pnina Klein en mijn leraar Emiel van Doorn). Ik heb elf jaar ervaring als coach en een goed gevulde gereedschap tas (1e graads lerarenopleiding met 5 jaar ervaring, coaching opleiding bij StiBCO, schoolcounsellor opleiding, gedragsspecialist en mediator in het Mediërend Leren) en toch ben ik nooit uitgeleerd. Jouw verhaal interesseert me, houdt me bezig. Aarzel niet om jouw pijn met mij te delen.
Faalangst door Afwijzing
Faalangst is een vorm van angst. Angst die getriggerd wordt door wat je mee hebt gemaakt. Faalangst ontwikkelt zich vaak door afwijzing.
En dan bedoel ik niet alleen afwijzing door je ouders of anderen toen je klein was. Juist door vrienden, je eerste date, een leraar of je manager in je eerste baan kan afwijzing je op het verkeerde been zetten. Hoor je, het is vaak “je eerste keer”. Je stapt uit en bent nog onwennig of je stuntelt nog een beetje en je doet het volgens een ander niet goed of niet goed genoeg. Je wordt ontslagen of genegeerd. Laat staan hoe het voelt als je eerste vriend of vriendin bij je weggaat, terwijl je juist zo je best hebt gedaan om je relatie te laten slagen.
Het was je eerste keer, je eerste kus; je gaf je vertrouwen en je hart. En daar sta je dan: afgewezen, niet goed genoeg. De ander loopt weg en breekt jouw hart. Het falen in je relatie of op school of noem maar op en de afwijzing die je diep kwetst maken dat je dat gevoel niet nog een keer wilt meemaken. Je ontwikkelt faalangst.
Afwijzing doet pijn
…en dat moet eruit. Links of rechtsom je moet ermee dealen. Als je je in je vinger snijdt doe je er een pleister op.
Het gekke is dat we dat vaak vergeten als iemand ons kwetst of afwijst. Eigenlijk zou je dan gelijk de hele EHBO kit open moeten trekken en de grootste pleister moeten pakken.
Maar zoals zo vaak: je leert wel rekenen op de lagere school maar niet hoe je met afwijzend gedrag; pesten, ontslag of negeren om moet gaan.
Je had troost nodig maar de opmerkingen zijn niet van de lucht: “Niet huilen.”,”Laat niet merken dat het je wat doet.” “Ach joh, zo erg was het toch niet.” “Stel je niet aan!” “Wil je een snoepje?” In die laatste opmerking klinkt in ieder geval een beetje erkenning, maar riekt toch naar een doekje voor het bloeden. 🙂
Afwijzing veroorzaakt triggers
Door afgewezen te worden ontwikkel je vaak triggers. Komt er een situatie op je pad, die lijkt op iets uit, bijvoorbeeld, je eerste stukgelopen relatie dan wordt je getriggerd. Zo’n trigger kan hele nare gevolgen hebben. Je krijgt een black-out, het angstzweet breekt je uit, of je overschreeuwt jezelf en loopt vast op je werk met die ene collega die op je ex lijkt.
Een gebeurtenis uit mijn eigen leven als voorbeeld…
Mijn trouwjurk had ik al gezien
en de ringen waren gekocht.
Het ging eindelijk gebeuren!
Ik zou trouwen met mijn jeugdvriend.
Mijn eerste liefde.
Hij was het weekend ergens anders.
Ik wist waar hij was. Wilde even bellen.
Nog geen mobieltje dus ik bel vast.
Hij was er niet waar hij zou zijn.
Mijn vriendin belde me op.
Mijn vriend liep hand in hand met een ander
door haar dorp. Ze zei sorry.
Ik belde hem en hij maakte het uit.
Mijn wandelschoenen kreeg ik per post terug.
Ik heb hem nooit meer weer gezien.
Afgewezen
Even napraten
Mijn vraag aan jou: herken je dit?
Wat is mijn trigger geworden denk je?
Mail me: onder de goede antwoorden over mijn opgelopen trigger, verloot ik een gratis wandelsessie!!!
De EHBO kit voor faalangst
Doe iets met je pijn, krop het niet op, want als je dat doet kan er dus o.a. faalangst ontwikkelen.
De angst dat je niet goed genoeg bent zet je vast. Je bevriest, krijgt black-outs en dan faal je weer.
Doe wat aan die vicieuze cirkel!
Photo by Janko Ferlic from Pexels
- Zoek erkenning voor wat je goed hebt gedaan
- Praat over wat je hebt meegemaakt*
- Black-outs overwin je met je eigen EHBO kit*
- Geef jezelf niet leeg en leer ontvangen
- Weet wie je bent*
- Ken je kwaliteiten en
- Compenseer met wat je kan*
- Kniezen heeft geen zin maar verwerken* wel
- Weet wat je triggers zijn*
Sommige dingen kun je jezelf aanleren, soms heb je even een zetje nodig en als je bij de sterretjes* van bovenstaand lijstje hulp nodig hebt, aarzel dan niet en neem contact met mij op.
Stel een vraag! Antwoord verzekerd.